Corné van Dooren wint NAV publicatieprijs 2016

3 november jl is de eerste prijs van de NAV publicatieprijs 2016 (schrijfjaar 2015) uitgereikt aan Ir. Corné van Dooren (Voedingscentrum) met het artikel: Defining a nutritionally healthy, environmentally friendly, and culturally acceptable Low Lands Diet.  In dit artikel heeft Corné d.m.v. lineair programmeren gekeken of een voedingskundig gezond, duurzaam en cultureel geaccepteerd dieet gedefinieerd kan worden. De studie wijst erop dat grote gezondheids- en duurzaamheidswinst niet alleen te verwachten zijn het volgen van de veelgeprezen traditionele Mediterrane en Scandinavische voedselpatronen, maar dat het traditionele voedingspatroon van de Lage Landen dezelfde potentie in zich heeft.

De jury bestond dit jaar uit

  • Ronald Mensink (voorzitter) (Maastricht University)
  • Gertjan Schaafsma (Schaafsma Consultancy)
  • Petra Verhoef (Unilever)
  • Ingeborg Brouwer (VU)
  • Annet Roodenburg (HAS)

Procedure

Dit jaar hadden zich 6 kandidaten aangemeld. Elk jurylid had onafhankelijk van elkaar de artikelen gescoord op voedingskundig gehalte, kwaliteit, wetenschappelijke impact en maatschappelijke impact. Indien een jurylid betrokken was bij de totstandkoming van het artikel heeft het desbetreffende jurylid geen beoordeling ingevuld. De jury heeft de drie beste inzendingen geïdentificeerd en deze nummers 1, 2 en 3 uitgenodigd om elk na het najaarsforum op 3 november hun artikel kort te presenteren.

2e en 3e prijs

Op de tweede plaats eindigde Trudy Voortman (Erasmus MC) met het artikel “Sociodemographic and lifestyle determinants of vitamin D deficiency in a multiethnic cohort of school-age children: the Generation R study” in Journal of Nutrition. Op de derde plek eindigde Janette de Goede (WUR, nu Danone) met het artikel “Effect of cheese consumption on blood lipids: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials” in Nutrition Reviews.

Volledige referenties:

  1. van Dooren, C. and H. Aiking (2016). “Defining a nutritionally healthy, environmentally friendly, and culturally acceptable Low Lands Diet.” The International Journal of Life Cycle Assessment 21(5): 688-700.
  2. Voortman T, van den Hooven EH, Heijboer AC, Hofman A, Jaddoe VWV, Franco OH.
    Sociodemographic and lifestyle determinants of vitamin D deficiency in a multiethnic cohort of school-age children: the Generation R study“. Journal of Nutrition 2015;145:781–8.
  3. De Goede J, Geleijnse JM, Ding EL, Soedamah-Muthu SS. Effect of cheese consumption on blood lipids: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Rev. 2015 May;73(5):259-75.

 

janette

Janette de Goede

trudy

Trudy Voortman